Aanvraag ISDE-subsidie in 2022 verdrievoudigd

10.01.2023

Het bedrag waarvoor consumenten en organisaties in 2022 ISDE-subsidie hebben aangevraagd, ligt ruim drie keer hoger dan in 2021. In totaal werd voor 308,5 miljoen euro via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing aangevraagd. In 2021 was dat nog 95,7 miljoen euro.

Subsidie voor warmtepompen, zonneboilers en isolatie

De ISDE-subsidie wordt door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) verstrekt om mensen te stimuleren om te verduurzamen. Zo kan de subsidie bijvoorbeeld worden gebruikt voor warmtepompen, maar ook voor zonneboilers en isolatie. Vooral de populariteit van warmtepompen steeg explosief: met 97,3 miljoen euro aan ISDE-subsidieaanvraag noteerde deze categorie een groei van 389 procent! Zonneboilers komen daar dicht achteraan met een groei van 365 procent ten opzichte van 2021.

Diverse records gesneuveld

De groei van het aantal subsidieaanvragen voor warmtepompen en zonneboilers zorgde er mede voor dat diverse records sneuvelden. Zo kwam het aantal aanvragen voor het eerst in de geschiedenis van de ISDE-regeling boven de 100.000 op jaarbasis. Ook werden er nieuwe maandrecords gevestigd: naast een totaal maandrecord van 49,5 miljoen euro werd er ook een record van 16,6 miljoen euro gevestigd specifiek voor warmtepompen.

Nog eens 35 miljoen extra subsidie

De populariteit van de ISDE-subsidie leidde eerder al tot een verhoging met 62 miljoen euro. Onlangs werd het bedrag met nog eens 35 miljoen euro verhoogd tot een totaal van 325 miljoen euro. Wilt u ook graag verduurzamen en bent u benieuwd voor welke subsidies u in aanmerking komt? Beter Duurzaam helpt u graag. Omdat wij de weg in het complexe subsidielandschap zo goed kennen, kunnen we u de aanvraag van uw subsidie zelfs uit handen nemen, zodat u geen subsidie misloopt. Neem voor meer informatie contact op met onze specialisten.

terug naar overzicht