Skip to main content

«  Bekijk alle berichten

Extra subsidie voor warmtepompen

november 9th, 2022 | 1 min read

By Maurits Zuidijk

Overweeg je dit een warmtepomp te kopen? Dan is dat nu extra aantrekkelijk. De Rijksoverheid stelt dit jaar namelijk 600 miljoen euro extra aan ISDE-subsidie beschikbaar.

Subsidies voor warmtepompen in Nederland voor 2024 zijn een essentieel onderdeel van het overheidsbeleid om de overgang naar duurzame energie te stimuleren. De Nederlandse overheid zet zich in om het gebruik van duurzame energiebronnen te bevorderen en de CO2-uitstoot te verminderen, waarbij warmtepompen een sleutelrol spelen in het verduurzamen van woningen en gebouwen.

ISDE-subsidie

De belangrijkste subsidie voor warmtepompen in Nederland is de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Deze subsidie is bedoeld voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers en is beschikbaar voor de aanschaf van verschillende soorten warmtepompen, waaronder lucht-water warmtepompen, water-water warmtepompen en hybride warmtepompen.

Hoogte van de subsidie

De hoogte van de ISDE-subsidie hangt af van het type en de capaciteit van de warmtepomp. Over het algemeen geldt: hoe efficiënter de warmtepomp, hoe hoger de subsidie. De subsidiebedragen worden jaarlijks vastgesteld en kunnen variëren. Voor de meest actuele informatie is het aan te raden de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) te raadplegen.


Voorwaarden voor subsidie

Om in aanmerking te komen voor de ISDE-subsidie, moeten warmtepompen aan bepaalde voorwaarden voldoen. Deze omvatten onder andere een minimale COP (Coefficient of Performance), een bepaalde energie-efficiëntie en het voldoen aan technische eisen. Bovendien moet de installatie uitgevoerd worden door een erkende installateur.

Aanvraagproces

De subsidie kan worden aangevraagd nadat de warmtepomp is aangeschaft en geïnstalleerd. Het is belangrijk om alle benodigde documentatie, zoals de aankoop- en installatiefacturen, zorgvuldig te bewaren, aangezien deze nodig zijn voor de subsidieaanvraag.


Combinatie met andere subsidies

Naast de ISDE-subsidie kunnen er lokaal aanvullende subsidies of regelingen beschikbaar zijn. Het is aan te raden om ook bij de gemeente of provincie te informeren naar mogelijke extra financiële ondersteuning.


Toekomstige wijzigingen

Subsidieregelingen kunnen veranderen, dus het is belangrijk om de meest recente informatie in de gaten te houden. Eventuele wijzigingen in de subsidievoorwaarden of -bedragen kunnen invloed hebben op de beschikbaarheid en aantrekkelijkheid van de subsidie in 2024.

Maurits Zuidijk