Skip to main content

«  View All Posts

Wat is onbalans bij energie opslag door accu of batterij?

januari 12th, 2024 | 1 min read

By Maurits Zuidijk

Onbalans bij energie opslag is verhouding tussen voorspelling en het werkelijke verbruik van alle leveranciers samen.  Alle leveranciers van stroom in Nederland schatten het stroomverbruik van onze klanten zo goed mogelijk in (per kwartier/uur). Op basis van die voorspelling kopen zij voor hun klanten iedere dag voor ieder uur energie in op de EPEX(APX) handelsbeurs.

Door de huidige verduurzaming van de energieproductie komt onbalans vaker voor. Het opwekken van energie op basis van zon of wind is namelijk moeilijker te voorspellen en beheersen dan energie op basis van fossiele brandstoffen. De onbalansmarkt, ook wel de energiebeurs genoemd, is in het leven geroepen omdat de vraag en de productie van energie wisselen. Het kan namelijk gebeuren dat de vraag naar stroom groter is dan dat er beschikbaar is op het elektriciteitsnet.

Iedere afwijking tussen onze voorspelling (inkoopvolume) en het werkelijke verbruik per kwartier per netbeheerdersgebied wordt door TenneT – die voor de balans in het hoogspanningsnetwerk verantwoordelijk is – aan de leverancier aangerekend tegen onbalans-prijzen. Deze onbalansprijzen zijn zeer variabel en komen tot stand op basis van de verhouding tussen de voorspelling en het werkelijke verbruik van alle leveranciers samen. Om deze doorrekening aan de energieleverancier te voorkomen, kan er met een accu ingespeeld worden en hiervoor word een aantrekkelijke vergoeding uitgekeerd.

Belangrijk om te weten is dat bij onbalans door middels van accu's:

  • Wij ons richten op systemen met een laadvermogen van circa 1MW en opslagvermogen van minimaal 1MWh;
  • Een eigen transformator benodigd is;
  • Aanwezigheid van zonnepanelen en windenergie maakt de businesscase interessanter;
  • Er voldoende ruimte aanwezig moet zijn om een dergelijk systeem te plaatsen;
  • Er in sommige gevallen een vergunning nodig is voor het plaatsen van een accu

Heb je meer vragen over dit onderwerp? Lees vooral onze veel gestelde vragen of neem contact met ons op.

Maurits Zuidijk