Skip to main content

«  Bekijk alle berichten

Mijn omvormer is kapot, wat nu?

januari 11th, 2024 | 2 min read

By Maurits Zuidijk

Hoewel zonne-energiesystemen bekend staan om hun duurzaamheid, kunnen ook de meest betrouwbare onderdelen soms defect raken. Als je ontdekt dat je omvormer kapot is, kan dat even voor wat zorgen zorgen. Geen paniek! In deze blog bespreken we wat te doen als je geconfronteerd wordt met een kapotte omvormer en hoe je snel weer van de voordelen van je zonne-energiesysteem kunt genieten.

Identificeer het probleem

Voordat je actie onderneemt, is het belangrijk om het probleem te identificeren. Controleer of de omvormer foutcodes weergeeft of waarschuwingslampjes laat branden. Raadpleeg de handleiding van de omvormer voor specifieke informatie over de betekenis van deze codes. Het vaststellen van het probleem is de eerste stap naar een oplossing.


Raadpleeg de garantie

Controleer of de omvormer nog onder de garantie valt. Fabrikanten bieden vaak garanties die variëren van 5 tot 10 jaar. Als je omvormer nog binnen de garantieperiode valt, neem dan contact op met de fabrikant of de installateur om het probleem te melden en te informeren naar mogelijke vervanging of reparatie.


Neem contact op met ons

Als je zonnepanelensysteem is geïnstalleerd door ons, neem dan contact op met ons. We hebben ervaring met het oplossen van problemen met omvormers en kunnen het snel en efficiënt verhelpen.


Overweeg een nieuwe omvormer

Als de omvormer buiten de garantieperiode is of als de kosten van reparatie hoog zijn, overweeg dan de aanschaf van een nieuwe omvormer. Moderne omvormers zijn vaak efficiënter en betrouwbaarder, wat kan resulteren in langdurige voordelen en energiebesparingen.


Vervangingskosten en installatie

Voordat je een nieuwe omvormer aanschaft, is het belangrijk om de kosten van vervanging en installatie te overwegen. Vergelijk prijzen van verschillende modellen en merken, en vraag offertes aan bij installateurs om de meest kostenefficiënte oplossing te vinden.


Duurzame opties overwegen

Overweeg bij het kiezen van een nieuwe omvormer ook duurzame opties. Sommige moderne omvormers zijn ontworpen met het oog op energie-efficiëntie en milieuvriendelijkheid. Ze kunnen extra functies bevatten zoals geavanceerde monitoring en rapportage, waardoor je meer controle hebt over je zonne-energiesysteem.

De meeste omvormers hebben een garantie van 5 tot 10 jaar. Deze garantie wordt gegeven door de fabrikant van de omvormer. Vervolgens is de leverancier die uw zonnepanelen heeft geleverd het aanspreekpunt voor garanties. De leverancier is degene van wie u een factuur hebt gehad. Vaak worden door installateurs in het geval van defecte omvormers een serienummer van het defecte toestel gevraagd. Deze is te vinden op een sticker die geplaatst is op de omvormer. Bestaat de leverancier van uw omvormer niet meer, dan kunt u meestal terecht bij een ander. Echter hou er dan wel rekening mee dat hij uren in rekening zal brengen voor het vervangen van het toestel en het opvragen van een vervangend apparaat.

Maurits Zuidijk