Hoeveel geld besparen zonnepanelen?

Wat bespaar ik met zonnepanelen?

Wat u bespaart met zonnepanelen is afhankelijk van de hoeveelheid stroom die u gebruikt. Vastrechtkosten en administratiekosten zijn posten die ook na aanschaf van zonnepanelen betaald moeten worden. De stroom die u betaalt is opgedeeld in een aantal zaken.

1. Zonnepanelen besparen leveringstarief

Het leveringstarief is wat u betaalt aan de energiemaatschappij. Dit is samen met de administratiekosten ook het enige waarover u kunt onderhandelen. Als er kortingen worden aangeboden door aanbieders van energie, gelden deze kortingen ook meestal alleen over dit tarief. Het leveringstarief wat u betaalt kunt u vinden op u jaarrekening en op uw contract. Meestal is dit tussen vier en vijf cent per kilowattuur.

2. Zonnepanelen besparen energiebelasting

Energiebelasting is het grootste deel van de kostprijs van energie. Energiebelasting is een belasting die "gestaffeld" is. Dit betekent dat er voor verschillende hoeveelheden andere tarieven gelden. Zo betalen afnemers van stroom over de eerste tienduizend kilowattuur (kWh) meer energiebelasting als over de veertigduizend kWh die daarop volgt. Mocht u meer dan vijftigduizend kWh gebruiken per jaar betaald u over deze stroom zeer weinig energiebelasting. Hierdoor komt het dat de meeste gezinnen een veel hogere kostprijs van stroom hebben dan de meeste bedrijven.

3. Zonnepanelen besparen op opslag duurzame energie

De opslag duurzame energie is een belasting die, net als de Energiebelasting, gestaffeld is opgebouwd. Echter hier is het niet zo dat de grotere verbruikers meer betalen dan de kleine verbruikers. De opslag duurzame energie is terug te vinden op uw jaaroverzicht. Dit is meestal een bedrag lager dan één cent per kilowattuur.

4. Zonnepanelen zorgen voor teruggaaf Energiebelasting

Alle personen en bedrijven in Nederland ontvangen een vast bedrag per maand terug aan energiebelasting. Dit is een bedrag wat berekent wordt per dag en dit staat los van het verbruik. Mocht u zonnepanelen aanschaffen, dan krijgt u dus ook nog steeds dit bedrag aan Energiebelasting terug. Hierdoor kan het in sommige gevallen voorkomen dat men meer terugkrijgt dan men betaalt.

5. Zonnepanelen geven btw terug

De btw op de aanschaf van zonnepanelen is vastgesteld op eenentwintig procent. Particulieren die zonnepanelen aanschaffen hebben recht op de teruggave van de btw op de aanschaf van zonnepanelen. Vanaf 1 januari 2023 vervalt de btw op de aanschaf van zonnepanelen zelfs. Wilt u weten wat u kunt besparen met zonnepanelen, stuur ons uw energienota en wij leggen het u uit.


terug naar overzicht