Wat is het budget voor SDE Subsidie?

Net als SDE subsidie geldt dat ieder jaar wordt door de minister van Economische Zaken een budget vastgesteld voor SDE+ subsidie. Met uitzondering van 2012 is het budget nooit gedaald maar in de meeste gevallen gestegen. Het budget voor de SDE subsidie van 2016 is zelfs in het jaar 2016 tussentijds verhoogd met 1 miljard om zo meer duurzame energie opwekking te stimuleren. Voor het jaar 2018 is er, net als in 2017, 12 miljard subsidie beschikbaar.

SDE subsidie per jaar

De budgetten van de afgelopen jaren hebben er als volgt uitgezien:

 • In 2010 was er 2,1 miljard SDE subsidie beschikbaar
 • In 2011 was er 1,5 miljard SDE subsidie beschikbaar
 • In 2012 was er 1,7 miljard SDE subsidie beschikbaar
 • In 2013 was er 3 miljard SDE subsidie beschikbaar
 • in 2014 was er 3,5 miljard SDE subsidie beschikbaar
 • In 2015 was er 3,5 miljard SDE subsidie beschikbaar
 • In 2016 was er eerst 12 miljard beschikbaar wat verhoogd is met 9 miljard.
 • In 2017 was er 12 Miljard beschikbaar
 • Voor SDE+ 2018 subsidie was er wederom 12 Miljard euro SDE budget beschikbaar
 • In 2019 was er 10 miljard SDE subsidie beschikbaar
 • In 2020 was er 5 miljard SDE subsidie beschikbaar
 • In 2021 was er 5 miljard SDE subsidie beschikbaar
 • In 2022 is er 11 miljard SDE subsidie beschikbaar

In 2022 is er 1 ronde, een zogenaamde voorjaarsronde. De rondes worden vervolgens opgedeeld in meerdere fase, waarbij iedere fase een maximaal inschrijf niveau kent.

Openstelling SDE subsidie

Ook de SDE++ subsidie wordt in fases opengesteld. In de eerste fase wordt er een laag bedrag per kWh beschikbaar gesteld. Later in het jaar wordt de regeling opengesteld voor duurzame energieprojecten die minder rendabel zijn. Hierdoor krijgen de technieken die het minste geld nodig hebben per kWh voorrang. In 2011 en 2012 was het budget hierdoor al op voordat de tweede fase werd opengesteld. Een risico hiervan is dat bedrijven een te laag bedrag aanvragen, en daardoor de investering uiteindelijk moeten annuleren omdat ze het financieel niet rond krijgen.

In 2015 waren er 9 fases waar men zich voor in kon schrijven. Deze fases werden opengesteld van 31 Maart tot en met 9 November wat een hele lange period van onzekerheid bij veel investeerders met zich meebracht. Dit is één van de redenen waardoor er voor de SDE subsidie 2018 is gekozen om twee rondes in te stellen, het budget is hierdoor verspreid beschikbaar. Ook is er, in tegenstelling tot voorgaande rondes, de mogelijkheid opgenomen om in tienden van centen in te schrijven. Hierdoor is het belang van een goede businesscase veel groter dan voorheen om zo een goede kans van slagen te krijgen.

Voorjaarsronde SDE++ Subsidie 2022

De voorjaarsronde zal in Juni worden opengesteld en kent een budget van 11 Miljard. Wees er snel bij en schrijf uw project in en krijg een vergoeding tot meer dan 10ct per opgewekte kWh! En dat voor een periode van 15 jaar.... naast uw besparing op de kosten. Wilt u dat wij uw SDE++ subsidie aanvraag verzorgen of heeft u als subsidie maar wilt u een kwalitatief hoogwaardig systeem voor een scherpe prijs, neem dan contact met ons op.

Wat zijn de kosten van zonnepanelen?

Wat is het budget voor SDE Subsidie?

Wat is het maximale SDE subsidiebedrag?

Wat is de oorsprong van de SDE Subsidie?

Hoe wordt de SDE Subsidie berekend?

Wat moet ik weten over SDE++ subsidie?

terug naar overzicht