Skip to main content

«  Bekijk alle berichten

SDE++ Subsidie 2021

juni 26th, 2021 | 3 min read

By Maurits Zuidijk

Bent u bezig met het verduurzamen van uw onderneming? Waarschijnlijk zijn zonnepanelen i.c.m SDE++ subsidie 2021 een goede optie voor uw bedrijfspand. Wilt u CO2 besparen en het milieu ontlasten? Dan is de SDE++ subsidie uw kans om een rendabele case te ontwikkelen. Heeft u een beschikking ontvangen? Wij maken graag op korte termijn een betrouwbaar en kwalitatief voorstel.

Met de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) stimuleert de overheid duurzame energieproductie en CO2-reductie. Voor een periode van 15 jaar ontvangt u een vergoeding per opgewekte kWh.  Het budget voor de SDE++ in 2021 zal binnenkort bekend gesteld worden. Hier treft u het laatste nieuws over de SDE++ subsidie en de openstelling van de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie.

Wat is SDE++ Subsidie?

Bekijk hieronder onze korte animatie waarin dit eenvoudig wordt uitgelegd. Lees verder voor meer informatie over de voorwaarden en mogelijkheden van SDE++ subsidie.

 

Voorwaarden SDE++ subsidie bij zakelijke zonnepanelen

Er zijn een aantal voorwaarden waar je als bedrijf aan moet voldoen als je de SDE++ voor zonnepanelen wilt krijgen.

  • Zakelijke aansluiting groter dan 3×80 ampère (dit kan ook later gerealiseerd worden)
  • De installatie grootte moet minimaal 15kWp zijn, dit zijn 40 zonnepanelen van 375 Watt.
  • Enkel de eigenaar mag investeren, of er dient een verklaring van toestemming van de eigenaar te zijn. De verklaring dient verzonden te worden bij de aanvraag.
  • Worden de zonnepanelen elders geinstalleerd dan op een gebouw? In dit geval is een omgevingsvergunning vereist.
  • Bij een installatie groter dan 1MWp dient een haalbaarheidsstudie overlegd te worden.
  • Als je SDE++ krijgt, heb je geen recht meer op de Energie Investeringsaftrek (EIA). KIA en Baangerelateerde investeringskorting (BIK) kunnen nog wel aangevraagd worden. Bent u een klein zakelijke klant, lees dan meer over uw mogelijke belastingvoordelen op zonnepanelen.

Openstelling SDE++ subsidie

Investeert u in zonnestroom of zonnewarmte? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). Tijdens de openstellingsronde SDE++ kunt u subsidie aanvragen voor investeringen op het gebied van hernieuwbare elektriciteit en hernieuwbare warmte. In tegenstelling tot de afgelopen jaren, is er in 2021 slechts één openstellingsronde waarbinnen bedrijven zich in kunnen schrijven om in aanmerking te komen voor SDE++-subsidie. Het is nog niet bekend wanneer deze ronde in 2021 is en hoeveel geld er beschikbaar wordt gemaakt voor de SDE++-subsidie. Houd deze pagina in de gaten voor meer informatie. Een aantal weken voor de openstelling kunnen wij de concept subsidieaanvraag klaarzetten. Afhankelijk van onze marktanalyse, ervaring, actuele kostprijs van zonnepanelen en de wens van de opdrachtgever bepalen wij de inschrijfhoogte van uw aanvraag.

 

Onderscheid levering en verbruik

Net als in de SDE++ subsidie van 2020, wordt er voor zon-PV in de SDE++ 2021 een onderscheid gemaakt tussen de elektriciteit die op het elektriciteitsnet wordt ingevoed en de elektriciteit die zelf wordt gebruikt, op basis van de Garanties van Oorsprong (GVO’s) uitgegeven door CertiQ. Voor beiden wordt een apart correctiebedrag en een aparte basisenergieprijs vastgesteld. Indien projecten een deel van de opgewekte energie zelf gebruiken treedt er namelijk een voordeel op in de vorm van vermeden energiebelasting, ODE en transportkosten. Gebleken is dat bij zon-PV een groot deel van de opgewekte elektriciteit zelf wordt gebruikt in plaats van in het elektriciteitsnet wordt gevoed.

 

Goede voorbereiding SDE aanvraag

Wees op tijd met het opnemen van contact over uw aanvraag. Aangezien in veel gevallen de haalbaarheid van uw project een gedegen voorbereiding nodig heeft. Het doel is uiteindelijk om zo veel mogelijk rendabele zonnestroom systemen te plaatsen. Gebrek aan tijd zou geen reden moeten zijn om geen subsidie toegewezen te krijgen. Lees vooral onze tips ter voorbereiding voor een SDE++ aanvraag door.

Berekening SDE subsidie

De bedragen voor de SDE subsidie worden normaliter enkele maanden voorafgaand aan de openstelling gecommuniceerd. Op dit moment is dit nog niet gebeurd, en kunnen berekeningen enkele berusten op aannames. Gedurende de openstelling van de SDE++ hebben aanvragers de mogelijkheid om hun projecten in de zogenaamde vrije categorie in te dienen, dat wil zeggen een vrije keuze van een basisbedrag onder het vastgestelde maximum voor de betreffende techniek. Zonne-energieprojecten kunnen zo dus wel in fase 1 meedingen, maar dienen dan een aanvraag te doen voor een subsidiebedrag van minder dan 7.4 eurocent per kilowattuur.

Openstelling in meerdere fases

De SDE++ 2021 zal in meerdere fases worden opengesteld voor hernieuwbare energieprojecten. De details zullen op deze pagina bekend gesteld worden.

Onderscheid verbruik en levering

Voor zon-PV wordt er in de SDE++ 2021 een onderscheid gemaakt tussen de elektriciteit die op het elektriciteitsnet wordt ingevoed en de elektriciteit die zelf wordt gebruikt, op basis van de Garanties van Oorsprong (GVO’s) uitgegeven door CertiQ. De verwachting is dat deze systematiek ook voor 2021 zal worden gehandhaaft. Voor beiden wordt een apart correctiebedrag en een aparte basisenergieprijs vastgesteld. Indien projecten een deel van de opgewekte energie zelf gebruiken treedt er namelijk een voordeel op in de vorm van vermeden energiebelasting, ODE en transportkosten. Gebleken is dat bij zon-PV een groot deel van de opgewekte elektriciteit zelf wordt gebruikt in plaats van in het elektriciteitsnet wordt gevoed.

 

Maurits Zuidijk