Reguliere zonnepanelen versus PVT zonnepanelen

Reguliere zonnepanelen versus PVT zonnepanelen – Wat is het verschil?

Zonnepanelen zijn tegenwoordig erg populair. Veel bedrijven en particulieren besluiten om zonnepanelen aan te schaffen. Toch zijn er veel verschillende soorten zonnepanelen. Zowel qua merk als soort is er veel variatie tussen de producten. In dit artikel gaan we het hebben over reguliere en PVT zonnepanelen. Wat zijn de verschillen tussen reguliere zonnepanelen en PVT zonnepanelen?

Wat zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn apparaten die de energie van de zon gebruiken om elektriciteit op te wekken. Ze zorgen ervoor dat energie op een duurzame manier wordt opgewekt. Wanneer er zon schijnt op de zonnepanelen wordt het zonlicht omgezet in stroom.

Reguliere zonnepanelen

De drie meest voorkomende zonnepanelen zijn het polykristallijn zonnepaneel, het monokristallijn zonnepaneel en het dunne film zonnepaneel. Deze panelen noemen we in dit artikel ‘reguliere zonnepanelen’. Het polykristallijn zonnepaneel is kortgezegd een zonnepaneel die vaak een blauwe cel heeft met een blanco frame. De achtergrond van het paneel is meestal ook wit. Het monokristallijn zonnepaneel heeft in tegenstelling tot de polykristallijn juist een cell die een donkere kleur heeft. De kleur is meestal zwart of donkerblauw. Het dunne film zonnepaneel wijkt vaak af van de eerder genoemde zonnepanelen. De grootte van het paneel is 1,00 x 1,25 meter en de prestaties van het zonnepaneel zijn over het algemeen beter bij slechte omstandigheden dan bij een poly- of monokristallijn zonnepaneel.

PVT zonnepanelen

PVT zonnepanelen worden ook fotovoltaïsche of thermische panelen genoemd. Bij een PVT zonnepaneel is de warmte en stroom in dezelfde collector verwerkt. De reden waarom PVT zonnepanelen zo populair zijn heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de panelen een zeer nuttige combinatie zijn van stroom opwekken en warmte gebruiken. De PVT zonnepanelen, ook wel hybride zonnepanelen genoemd, zijn daarnaast koeler in de zomerperiode en daardoor genereren ze een hogere opbrengst.

Verschillen

Een belangrijk voordeel van reguliere zonnepanelen is het feit dat ze bij aanschaf over het algemeen goedkoper zijn dan PVT zonnepanelen. Een belangrijk voordeel van een PVT paneel is daarentegen de verhoging van energie die wordt opgewekt. Ook wordt de buitenunit vervangen door de warmtepomp. Onderzoek toont aan dat combinatiepanelen voornamelijk rendabel zijn wanneer ze op daken liggen met een gebrekkig oppervlak en in combinatie met de warmtepomp. Een voordeel van een regulier zonnepaneel zoals bijvoorbeeld de monokristallijn is dat het zonnepaneel er fraai uit ziet door de donkere kleur. Het uiterlijk van een paneel speelt dus ook een rol!

Waarom zou u investeren in zonne-energie?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen investeren in zonne-energie. Ten eerste is het een duurzame vorm van energie. Ten tweede is het kosteneffectief. Ten derde is het milieuvriendelijk. Ten vierde is het goed voor de economie. En ten vijfde is het een geweldige investering!

We weten nu dus wat de belangrijkste verschillen zijn tussen PVT panelen en reguliere panelen! Wilt u meer informatie over deze panelen of heeft u misschien een andere vraag? Neem dan contact met ons op.