Skip to main content

«  Bekijk alle berichten

Zonnepanelen Tomra Apeldoorn

juni 29th, 2018 | 2 min read

By Maurits Zuidijk

Tomra kiest voor duurzame energie in nieuw pand

De vraag "Wat recyclen we" is niet aan de orde bij de marktleider van inname apparaten voor hergebruik van statiegeld flessen. Onlangs is het nieuwe pand van Tomra Systems feestelijk geopend. De producent van retourautomaten voor statiegeldflessen maakte die stap nu het de strijd tegen afschaffing van statiegeld voorlopig heeft gewonnen. De automaten van Tomra nemen in Nederland jaarlijks 650 miljoen plastic frisdrankflessen in en 2,1 miljard bierflesjes. Tomra, de Apeldoornse onderneming die eind vorig jaar ook de publieksprijs van de Apeldoorn Business Awards wist binnen te halen, verhuist van de Paramariboweg naar de Laan van Malkenschoten.

Meer dan statiegeld recyclen

Onder Tomra Systems vallen naast de bekende fabrikant van (sorteer)machines ook een tak die zich bezighoudt met oplossingen voor recycling. De tak Tomra Sorting Food is gespecialiseerd in de bouw van sorteer- en verwerkingsmachines. Het assortiment bevat onder andere optische sorteermachines en schilmachines voor groenten en fruit. Zo heeft Jumbo Beilen Mulder heeft het meest uitgebreide recyclingstation van Nederland laten installeren. Het recyclingstation bestaat uit twee automaten voor statiegeldverpakkingen, drie inname apparaten voor onder andere frituurvet, batterijen, spaarlampen, cartridges, mobiele telefoons en restafval én een automaat voor blikjes en kleine PET-flesjes die direct na het inleveren gecompacteerd worden.

Druk op de gele knop

De automaten van Tomra zijn tevens bekend om de gele donatieknop, waarmee vele duizenden euro's jaarlijks gedoneerd worden aan goede doelen. In het verleden hadden veel klanten van supermarkten de vraag of zij hun statiegeld konden doneren. René Hissink, operationeel directeur van TOMRA Systems, vindt het een goede zaak dat een lokale ondernemer zich inzet voor dit goede doel. Hij besloot daarom een speciale donatieknop te installeren op de flessenautomaat. “Een open kartonnendoosje blijft fraudegevoelig. Mensen die kwaad willen, zouden de gedoneerde statiegeldbonnen kunnen stelen. Dat is nu niet meer mogelijk”. Iedere supermarkt heeft de mogelijkheid om zijn eigen doel te selecteren waaraan gedoneerd kan worden.

Koploper in efficiëntie

Dat er zonnepanelen in Apeldoorn op het nieuwe pand geplaatst zouden gaan worden was geen vraag. "Onze samenleving gebruikt meer grondstoffen dan er beschikbaar zijn. Als we zo doorgaan, komt er een moment dat de aarde uitgeput raakt. De visie van TOMRA is daarom: Leading the Resource Revolution. Wij willen vernieuwen hoe we onze grondstoffen verkrijgen, gebruiken en hergebruiken om zo te werken aan een duurzame samenleving". Zonnepanelen waren met de komst van het nieuwe pand een prioriteit voor het bedrijf en na een succesvolle SDE subsidie aanvraag is Beter Duurzaam geselecteerd om de zonnepanelen te leveren. Er is niet gekozen voor de goedkoopste aanbieder, maar voor een lokale aanbieder die aantoonbaar betere materialen leverde. De zonnepanelen zijn geplaatst op Flatfix Fusion montagemateriaal, aangesloten op SolarEdge omvormers en optimizers en de gehele begeleiding van de administratieve afhandeling van de subsidie is door Beter Duurzaam geregeld.

Voor vragen neem contact met ons op.

Foto 1 project 32

 

Maurits Zuidijk