Zonnepanelen nog altijd na 7 jaar terugverdiend

08.11.2023

Verdienen zonnepanelen zichzelf nog wel terug? Dat vragen veel mensen zich af. Installateurskoepel Techniek Nederland is er duidelijk over: jazeker! Sterker nog: de terugverdientijd van zonnepanelen bedraagt op dit moment slechts 7 jaar. Met een gemiddelde levensduur van 25 jaar betekent dat een enorm rendement. Daar verandert ook de geplande afbouw van de salderingsregeling nauwelijks iets aan.

Hét moment om voor zonnepanelen te kiezen

Volgens voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland is het nu juist heel aantrekkelijk om te investeren in zonnepanelen. “Enerzijds worden zonnepanelen steeds betaalbaarder, terwijl anderzijds het rendement toeneemt. Kwalitatief hoogwaardige zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee en zorgen dus heel lang voor een lager elektriciteitsverbruik. In combinatie met een hybride warmtepomp is een investering in zonnepanelen nog aantrekkelijker”, aldus Terpstra.

Optimaal profiteren van zonnepanelen

Om optimaal te profiteren van zonnepanelen is het belangrijk om het aantal zonnepanelen zo goed mogelijk af te stemmen op je energieverbruik. Zeker wanneer de salderingsregeling is afgebouwd, is het aan te raden om opgewekte zonnestroom zoveel mogelijk zelf te gebruiken - en dus zo min mogelijk terug te leveren. Dat kan bijvoorbeeld door de wasmachine aan te zetten of je elektrische auto op te laden op het moment dat je zonnepanelen de hoogste opbrengst genereren.

Zonne-energie slim gebruiken

Om zonne-energie slim te gebruiken, zijn er energiemanagementsystemen die ervoor zorgen dat je de stroom die je opwekt optimaal gebruikt. Ook een thuisbatterij kan hieraan bijdragen. Bijkomend voordeel is dat je hiermee ook de netcongestie vermindert. Ben je benieuwd hoe interessant zonnepanelen en andere energiebesparende maatregelen voor jou zijn? Neem contact op met de specialisten van Beter Duurzaam voor deskundig advies op maat!

terug naar overzicht