Stroomnet voor afname stroom in bijna heel Nederland vol

19.10.2023

De problemen met het volle stroomnet nemen steeds grotere vormen aan. In bijna heel Nederland is het net al vol voor afname van stroom door zakelijke grootverbruikers. In Gelderland, Flevoland en Utrecht komen ook consumenten, laadpalen en kleine bedrijven steeds meer in de knel. Dat meldt minister Jetten. Energieopslag lijkt vooralsnog de meest zekere oplossing om altijd verzekerd te zijn van elektriciteit.

Problemen werken twee kanten op

“De grenzen van het elektriciteitsnet komen steeds sneller in zicht, in steeds meer gebieden en in steeds grotere mate op meerdere spanningsniveaus”, aldus Jetten. “Dat werkt twee kanten uit: door filevorming (transportschaarste) raken de afritten van het landelijke hoogspanningsnet richting het regionale middenspanningsnet verstopt. Andersom lopen de toegangswegen naar het middenspanningsnet vol als gevolg van filevorming op het laagspanningsnet.”

Nauwelijks ruimte voor nieuwe aansluitingen of uitbreidingen

Voor zakelijke grootverbruikers is er in een groot aantal regio’s geen ruimte meer voor nieuwe aansluitingen of uitbreidingen. Alleen als bedrijven tijdens piekmomenten minder elektriciteit afnemen, is die ruimte er nog. Het gevolg is dat bedrijven op een wachtlijst komen en pas kunnen worden aangesloten als het net ofwel wordt uitgebreid ofwel op grote schaal flexibeler wordt gebruikt.

Ook voor kleinverbruikers problemen verwacht

Ook voor consumenten, laadpalen en kleine bedrijven worden in de nabije toekomst problemen voorzien. Weliswaar is er op dit moment nog voldoende ruimte in de meeste provincies, maar in sommige provincies gaat de groei van zonnepanelen, warmtepompen en laadpalen sneller dan voorspeld. Zonder maatregelen kan dit ertoe leiden dat er tussen 2026 en 2029 sprake kan zijn van stroomuitval op piekmomenten.

Oplossingen niet snel te realiseren

Betrokken partijen doen er alles aan op de netcapaciteit uit te breiden en het bestaande net flexibeler en slimmer te gebruiken. Hiervoor werken netbeheerders, overheden en marktpartijen sinds vorig jaar samen in het Landelijk Actieprogramma Netcongestie (LAN). Toch zijn deze oplossingen vanwege de omvang van het probleem niet binnen kort tijdsbestek te realiseren.

Energieopslag de oplossing

Voor gebruikers die geen problemen met hun stroomvoorziening willen, lijkt energieopslag vooralsnog de meest zekere oplossing om altijd verzekerd te zijn van elektriciteit. Wil je hier meer over weten? Op onze pagina’s over de particuliere thuisbatterij en de zakelijke opslagaccu vind je hier meer informatie over. Neem voor vragen of maatwerk advies ook gerust contact op met de specialisten van Beter Duurzaam. Wij helpen zowel particuliere als zakelijke klanten zorgeloos verduurzamen, waarbij we een scherpe focus op kwaliteit, veiligheid en klanttevredenheid hanteren.

terug naar overzicht