Skip to main content

«  Bekijk alle berichten

Stormschade zonnepanelen... verzekering?

januari 23rd, 2018 | 1 min read

By Maurits Zuidijk

Dat tijdens een hevige storm de zonnepanelen in Apeldoorn van het dak waaien is zichtbaar geworden door alle filmpjes die op internet verschenen. Of deze zonnepanelen schade verzekerd is na de heftige windhozen die in januari 2018 door het land trokken is maar de vraag. Zonnepanelen waaien niet zomaar van een dak. Bij berekeningen voorafgaand aan de installatie van een pv-systeem moet een installateur goed in beeld hebben welke factoren er mee spelen.

Zonnepanelen goed berekenen

Goed berekenen is cruciaal als het gaat om het veilig kunnen installeren van zonnepanelen. Factoren waarmee rekening gehouden moet worden zijn hoogte, windzone gebied, hellingshoek van de panelen, dichtheid van bebouwing en type bevestigingsmateriaal. Al deze zaken dienen bij de voorbereiding goed afgewogen te worden en moeten voorgelegd worden bij en constructeur en leverancier van de bestaande dakbedekking.

Waar en hoe hoog

De hoeveelheid ballast wat toegepast moet worden bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak, is afhankelijk van de locatie. Hoogte zorgt ervoor dat er meer ballast toegepast moet worden om zonnepanelen tijdens harde wind op zijn plek te laten. In het binnenland is over het algemeen de windkracht minder hard dan aan de kust, hierdoor zal ook de locatie in Nederland van toepassing zijn om de hoeveelheid toegevoegd gewicht te bepalen. Bij de installatie van zonnepanelen in Apeldoorn is minder gewicht nodig als zonnepanelen op vijfentwintig meter hoogte in de haven van Rotterdam.

Op welke manier

De manier waarmee de zonnepanelen bevestigd worden is van belang als het gaat om de berekening bij het installeren van een zonnepaneel. Zodra een zonnepaneel op een plat dak aan de achterzijde hoger komt te staan, kan wind hier meer vat op krijgen, waardoor vaak meer tegels aangebracht moeten worden om het systeem stevig op zijn plek te houden. Als er gekozen wordt om meer rijen achter elkaar te plaatsen is het verstandig om deze aan elkaar te koppelen zodat er geen losstaande rijen aanwezig zijn, maar het systeem één geheel vormt. Tevens zorgen omliggende gebouwen of bomen voor luwte. Ook dit kan ertoe leiden dat minder ballast benodigd is.

Zonnepanelen verzekering

Meldt altijd uw aangeschaft zonnepanelen aan bij uw verzekering. Dit voorkomt dat er in sommige gevallen bij schade geen vergoeding uitgekeerd wordt. Sommige verzekeringsmaatschappijen hebben aanvullende eisen als het gaat om het onderbrengen van een zonnestroom installatie in een polis. Het is vaak raadzaam om goed vooraf te informeren naar de mogelijkheden. Verder is het belangrijk om zeker te zijn dat de partij waarmee u zaken doet ervaring heeft, gecertificeerd is en kan aantonen dat uw installatie aan de geldende regelgeving voldoet.

Heeft u vragen over zonnepanelen, stel vrijblijvend uw vraag en neem contact met ons op.

Maurits Zuidijk