Skip to main content

«  Bekijk alle berichten

SDE subsidie berekenen

september 14th, 2016 | 3 min read

By Maurits Zuidijk

SDE subsidie najaar 2016

Over enkele weken zal de najaarsronde van de SDE subsidie 2016 openen. Op dit moment worden aanvragen klaargezet om in de juiste fase ingediend te worden. Vanaf 6 September is het al mogelijk om een subsidie aanvraag voor te bereiden. Veelal gebeurd dit door boekhouders, adviesbureaus of accountants. Wat zijn de voordelen en de nadelen van deze procedure? Waarom is het verstandig om vroeg in te stappen en wanneer kunt u beter wachten? Door wie kunt u het beste subsidie laten aanvragen? Enkele tips op een rij.

SDE Subsidie aanvragen

Al eerder hebben wij op deze site een stuk gewijd aan enkele tips voor het aanvragen van SDE subsidie. De vraag is natuurlijk door wie laat je deze aanvraag doen, en wat kunnen de voor en nadelen zijn. Veel subsidie bureaus werken met vaste tarieven per aanvraag. Er zijn vooraf tarieven bepaald wat een aanvraag gaat kosten ongeacht de uitkomst van de aanvraag. Dit is de minst gunstige optie aangezien u altijd geld kwijt bent en er geen motivering bij de aanvrager is om de markt in de gaten te houden. Een soortgelijke overeenkomst kunt u aangaan als u werkt op basis van uurtarief. Een voordeel is dat een tweede aanvraag doordat een subsidie is afgewezen minder duur is, aangezien alle gegevens al bekend zijn bij de aanvrager. Echter ook in dit geval weet u zeker dat u een factuur krijgt en de aanvraag geld kost.

Beter is een aanvraag laten indienen op basis van no-cure-no-pay. Hierdoor heeft de aanvrager ook belang bij het toekennen van de SDE subsidie en zal hij dus adviseren om in een reële fase in te stappen. Een nadeel hiervan kan zijn dat u te vroeg of teveel subsidie krijgt te gewezen waardoor de vergoeding te laag blijkt te zijn om zonnepanelen rendabel te maken, of dat er veel meer subsidie is aangevraagd dan noodzakelijk. Let vooral goed om de hoogte van de vergoeding, aangezien er verhalen bekend zijn dat er enkele procenten aan vergoeding gevraagd werden, deze vergoeding gaat direct ten koste van uw rendement. Een goede tussenoplossing is dat er subsidie aangevraagd wordt op basis van no-cure-no-pay met daarbij een vast afgesproken bedrag.

Als wij deze aanvraag voor u doen, is het belang ook nog eens extra groot dat er op het juiste moment subsidie aangevraagd wordt, aangezien wij ook graag bij u de zonnepanelen leveren. Hierdoor zijn wij genoodzaakt om de markt te volgen, de beste deal voor u te bewerkstelligen omdat alleen op die manier de kans het grootst is dat het bedrijf ook zonnepanelen zal aanschaffen.

SDE subsidie aanvraag, welke fase?

Wanneer is het beste moment om subsidie aan te vragen? Is fase 2 de beste kans om subsidie te krijgen, of heeft u wellicht fase 3 nodig om uw businesscase rendabel te maken? Alles hangt af van uw situatie. Belangrijke elementen zijn de kostprijs van uw systeem en de hoogte van uw eigen verbruik.

Kostprijs en rendement

De kostprijs van het systeem wordt bepaald door een aantal factoren zoals, type dak of grondopstelling, kosten voor verzwaring van de hoofd aansluiting en rendement van het systeem. Een dak wat het meest geschikt is om zonnepanelen op te plaatsen is een schuin dak bestaande uit geïsoleerde sandwichpanelen. De kostprijs van dit systeem zal laag zijn, omdat er niet veel materiaal aangeleverd dient te worden en de montage op hoog tempo kan gebeuren.

En plat dak of grondopstelling is aan de andere kant een vrij kostbaar systeem in verhouding. Materiaalkosten en langere installatietijd zorgen ervoor dat de prijs hoger ligt. Ook het type materiaal kunnen voor een groot deel bepalen of een systeem duurder is. De grootste verschillen in de prijs worden hier bepaald door kwaliteit van het zonnepaneel en het type omvormer dat gebruikt wordt.

Hoogte eigen verbruik

De hoogte van het eigen verbruik is een belangrijke factor die veel mensen over het hoofd zien. Hiervoor is het belangrijk dat het inzichtelijk is wat nu eigenlijk de kostprijs van energie is die u betaald. De kWh die het bedrijf afneemt bestaat uit een aantal elementen, namelijk kale stroomprijs die u betaald aan de energieleverancier. Deze ligt op het moment dat wij dit artikel schrijven rond de 3 á 4 ct /kWh. Daar bovenop komt vervolgens energiebelasting. Vaak is deze energiebelasting op jaaroverzichten vermeld als een gemiddelde over het totaal, maar deze is opgebouwd in staffels.

Aangezien u grootverbruiker dient te zijn om in aanmerking te komen voor SDE subsidie gaan we er vanuit dat de besparing vooral ligt in de goedkoopste staffel. Hierdoor komt de Energiebelasting waar wij mee rekenen neer op 1,2ct, tel hierbij Opslag Duurzame Energie (ODE) op van 0,2ct en de besparing loop op tot 5,4ct in het hoogtarief. Echter, als er in de maanden Mei en Juni geen stroom wordt gebruikt en in de weekenden ligt de productie stil zal er veel stroom terug geleverd worden aan het net.

Als grootverbruiker heeft u geen recht op salderen en bent u overgeleverd aan de vergoeding die uw energieleverancier aan u uitkeert. Hierdoor kan het voorkomen dat uw opgewekte energie slechts 2ct waard is, een verschil van 3,4ct. Als dit bedrag bij een installatie van 250.000kWh in 15 jaar tijd verkeerd berekend is komt dit neer op een tegenvaller van ruim €125.00,00. Laat dus altijd vooraf goed analyseren hoe groot een systeem zal moeten zijn om de investering aantrekkelijk te maken.

Heeft u interesse in een analyse voor uw bedrijf en wilt u een aanvraag indienen op no-cure-no-pay basis, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Veelgestelde vragen over SDE Subsidie

alle veelgestelde vragen

 

Maurits Zuidijk