Update SDE++ subsidie najaar 2020

18.01.2021

In het najaar van 2020 is de eerste SDE++ subsidie ronde opengesteld. Onlangs is het verloop van de openstelling gepubliceerd. In totaal is er voor €6,4 miljard aam projecten ingediend, In dit artikel analyseren we het verloop van de openstelling ten opzichte van de voorafgaande verwachtingen. Wilt u goed voorbereid een nieuwe SDE++ subsidie aanvragen? Lees onze SDE subsidie tips of neem contact met ons op.

Voor de SDE++ openstelling van 2020 was een budget van € 5 miljard gereserveerd. In totaal zijn ervoor € 6,4 miljard aan projecten ingediend. Er is dus een budgetoverschrijding van € 1,4 miljard. Echter vanuit het verleden leert de ervaring dat een deel van de aanvragen niet correct zal zijn ingediend zal zijn, waardoor de uiteindelijke budgetoverschrijding lager zal uitvallen. Naar verwachting is het budget in fase 3 overschreden.

Een groot deel van het budget is geclaimd door aanvragen (ruim € 2,1 miljard) voor de afvang en opslag van CO2 (CCS). Verder is voor ruim € 1 miljard aangevraagd door overige nieuwe CO2-reducerende technieken, zoals aquathermie, warmtepompen, restwarmtebenutting en elektrische boilers. De categorie met de meeste aanvragen en de grootste budgetclaim is, net als voorgaande rondes, zon-PV.

Beoordeling aanvragen SDE++ 2020

RVO beoordeelt op dit moment de aanvragen en toetst de projecten op technische, financiële en economische haalbaarheid.

terug naar overzicht