Hoge energieprijzen leiden mogelijk tot terugbetalen SDE-subsidie

29.11.2022

Als gevolg van de hoge energieprijzen laat de overheid ondernemers mogelijk een deel van hun ontvangen SDE-subsidie terugbetalen. Dat schrijft minister Rob Jetten aan de Tweede Kamer. De ondernemers die het betreft, worden hierover door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) geïnformeerd.

Teveel SDE-subsidie uitgekeerd

De afgelopen twee jaar hebben duurzame energieprojecten ruim anderhalf miljard euro teveel SDE-subsidie ontvangen. Omdat zonnepanelen nooit eerder z├│ rendabel zijn geweest en omdat de energieprijzen explosief zijn gestegen, is het voorschot dat zij ontvingen veel te hoog. Bij dergelijke energieprijzen vervalt voor de meeste projecten het recht op SDE-subsidie, omdat ze dan vanzelf al winstgevend zijn.

Hoe zit dat precies?

De hoogte van de SDE-subsidie staat in verhouding tot de opbrengst van de geproduceerde elektriciteit. Naarmate de marktwaarde stijgt, daalt de subsidie. Ondernemers ontvangen dan immers meer geld van de afnemer van de energie. Omgekeerd krijgen ondernemers bij een lagere marktwaarde juist meer subsidie en minder geld van hun afnemer.

Jaarlijks voorschot

Jaarlijks ontvangen ondernemers een voorschot op de subsidie op basis van de gemiddelde marktwaarde voor elektriciteit. Ieder kalenderjaar wordt het subsidiebedrag gecorrigeerd door de RVO, die namens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de uitvoering verzorgt. Ontvangers die teveel subsidie hebben ontvangen, krijgen daarover bericht van de RVO.

Meer weten over SDE-subsidie?

Wilt u meer weten over SDE-subsidie? Neem dan gerust contact op met de specialisten van Beter Duurzaam. Wij helpen u graag en kunnen u zelfs de aanvraag van de subsidie uit handen nemen.

terug naar overzicht