Glas-Glas Zonnepanelen: De Sleutel tot Duurzaamheid en Veiligheid

11.09.2023

Duitsland staat voor een uitdaging van formaat: 10 GW aan zonnepanelen verkeert in een staat van voortijdige veroudering door gebrekkige backsheets. Deze zorgwekkende situatie treft zowel kleine als grote zonne-installaties.

Het probleem is zichtbaar aan de achterkant van de zonnepanelen, waar zich een schaakbordpatroon van barsten aftekent, sommige zelfs zichtbaar vanaf de voorkant van de panelen. Dit probleem ontstaat door vocht dat lekstromen veroorzaakt en leidt tot zorgen bij omvormers, die de isolatieweerstand meten. Als deze isolatieweerstand te laag is, blijven de omvormers inactief, schrijft PV-magazine in een artikel.

Het is schokkend om te beseffen dat ongeveer 15% van de totale zonnecapaciteit van Duitsland, oftewel 10 GW, mogelijk getroffen wordt. De kosten voor vervanging kunnen oplopen tot wel €2 miljard ($2,18 miljard), terwijl tot nu toe slechts een klein deel van de aangetaste panelen is opgemerkt.

Maar er is meer. Dit probleem heeft ook veiligheidsrisico's in de vorm van elektrocutie bij nat weer en een verhoogd risico op brand.

Gelukkig worden zonnepanelen met backsheets nu grondig getest, ook op hun reactie op UV-straling en weersinvloeden. Het is echter van essentieel belang dat investeerders zorgvuldig onderhandelen met fabrikanten en vragen om garanties en procedures voor het behandelen van seriedefecten. Dit kan later kostbare veldspectroscopietests voorkomen.

Dit is de reden dat de voorkeur bij Beter Duurzaam ligt bij het installeren van glas-glas zonnepanelen, waarbij eventuele transportschade direct zichtbaar is. Hoewel dit aanvankelijk een hogere investering vereist, kan het op de lange termijn financieel voordeliger zijn. Daarnaast is een product wat op langere termijn meer energie kan producten, een beter en duurzamer alternatief. Lees meer over de Niwa glas-glas zonnepanelen of de Aiko glas-glas zonnepanelen.

terug naar overzicht