Trotse melkveehouder wil alleen de top

17.10.2017

Al vier keer heeft de koeienboer en zijn gezin uit IJsselstein, waar wij dit keer de zonnepanelen plaatsen, de organisatie van de Friesland Campina open boerderijen dag georganiseerd. Dat de melkveesector gebaat is bij duurzame boeren zoals de familie Peek is zonder twijfel waar. Wellicht heeft de Friesland Campina open boerderij dag een verslavende werking, maar dat het bedrijf zich goed leent voor een publiekstrekker is bij aankomst meteen duidelijk. In 2016 trok de boerderij dag aan de Stuivenbergweg meer dan 2.400 bezoekers, en hele organisatie voor een bedrijf wat zich normaal helemaal inzet voor dieren welzijn. Overigens ook leuk om te melden is dat in het voer van de koeien verse sinaasappelschillen zit verwerkt. “Het heeft een paar mooie voordelen; de koeien vinden het heerlijk, het is duurzaam en het ruikt ook lekker”

Genomineerd vanwege goede zorg

Melkveehouder Wil Peek heeft een duidelijke doelstelling voor de gezondheid van zijn dieren. Werken volgens het boekje is Peek op het lijf geschreven, signaleert ook hun dierenarts die het melkveebedrijf heeft voorgedragen voor de Uiergezondheid Awards. Werken met de koeien doet hij heel secuur en stress bij de koeien probeert hij zoveel mogelijk te vermijden. Bij het droogzetten heeft hygiëne de hoogste prioriteit, is voeding rondom het kalven gericht op zoveel mogelijk weerstand en is het koecomfort in de nieuwe stal sterk verbeterd. In de diepstrooiselboxen ligt gescheiden mest, op de vloer ligt rubber (ook in de melkstal), het dak is geïsoleerd en er is veel licht, lucht en ruimte. Desalniettemin gaan de koeien 's zomers overdag naar buiten. Voor de kalvende koeien is er -vanzelfsprekend- een apart strohok. Het koegerichte management betekent dat inmiddels 60 procent van de koeien drooggezet wordt zonder antibiotica en ja, ook dat gaat helemaal goed. Het is fijn om te weten dat deze agrarier met oog voor kwaliteit gekozen heeft voor Beter Duurzaam, leverancier van zonnepanelen in Apeldoorn.

Duurzaam door besparen en opwekken

Op de nieuwe stal, die in 2013 werd geplaatst, is al van een afstand te zien dat er een zonneboiler aanwezig is. Vier collectoren zorgen ervoor dat er aan besparing al is gedacht en ook de warmteterugwinning uit de melk werpt zijn vruchten af. Als er zonnepanelen geplaatst worden op het dak moeten dit zwarte zonnepanelen zijn, omdat de terecht trotse boer en zijn vrouw de uitstraling van het bedrijf erg belangrijk vinden. We plaatsen 152 zonnepanelen waarbij we gebruik maken van een zwart inlegsysteem. Zo is het esthetisch een erg mooi systeem bevestigd met de hoogst haalbare materialen. De omvormers zijn van het merk SolarEdge, zodat alle zonnepanelen per set uit te lezen zijn en veiligheid en opbrengst ook op lange termijn op hoog niveau blijven.

Heeft u een melkveehouderij en wilt u meer weten over onze systemen? Vraag dan vrijblijvend een offerte of adviesgesprek aan.

terug naar overzicht