Skip to main content

«  Bekijk alle berichten

Asbest schade na brand voor kosten eigenaar

juni 29th, 2017 | 1 min read

By Maurits Zuidijk

Asbest schade verhalen

De schade die ontstaan is na een brand in een schuur met een asbest houdend dak is enorm. Het bestuur van de gemeente in Achtel (België) heeft de schuur, waar drie maanden geleden een zware brand woedde, al gesaneerd. Al het asbest is verwijderd, maar de eigenaar moet zelf de kosten betalen.

Eind februari brak de brand uit, waarna uit metingen bleek dat asbest was vrijgekomen van de kapotte golfplaten op het dak. Hierdoor bleef het gebouw en het terrein rondom een paar weken afgesloten. "Intussen is al het asbest opgeruimd en werd de schuur vrijgegeven", zegt burgemeester Dorien Cuylaerts. "We hebben na de brand enkele keren contact gehad met de eigenaar. Omwille van een verzekeringskwestie wil hij het zelf niet saneren. Om de volksgezondheid niet in gevaar te brengen, zijn we zelf in actie geschoten. Maar het is niet de bedoeling dat de belastingbetaler voor die kosten opdraait." Rijkevorsel betaalde 150.000 euro voor de sanering. Via een advocaat wil de gemeente dit bedrag op de eigenaar verhalen.

Asbestrisico's

Van asbest materiaal kende men vroeger geen risico's. Tot eind jaren tachtig werd asbest veelvuldig gebruikt in en op gebouwen, woningen en wegen. Het is goedkoop, isolerend en bovendien sterk en vrijwel slijtvast. Vandaag de dag weten we dat er gezondheid risico’s kleven aan asbest. Zo lang het asbest niet beschadigd wordt, is er niets aan de hand. Het is echter levensgevaarlijk wanneer er asbestvezels vrijkomen.

In en op veel stallen en opslagruimten die gebouwd zijn tot aan 1993, is asbest verwerkt. Vooral in golfplaten en in gevels. Dit betekent een risico voor de gezondheid van de agrarische ondernemer én de omgeving. Ook de waarde van het vastgoed daalt. Het is dus in uw persoonlijk en bedrijfsbelang om die risico’s waar mogelijk te beperken. Te beginnen met het stellen van een aantal vragen. Heb ik asbest? Moet ik al asbest saneren? Zo ja, wat moet ik allemaal weten en doen? Beter Duurzaam wil u hierin ondersteuning bieden.

Subsidie asbest verwijdering

Er zijn diverse subsidies voor het verwijderen van asbest. Zo is er een landelijke subsidie en veel provincies hebben een eigen stimulering waarbij zonnepanelen terug geplaatst dienen te worden. De subsidie kunnen naast belastingvoordelen oplopen tot €9 per vierkante meter. Echter enkele provincies hebben aangegeven dat het budget voor het verwijderen van asbest reeds geheel uitgeput is.

Maurits Zuidijk