Zonnepanelen met 0% BTW: hoe zit dat precies?

06.01.2023

Het jaar 2023 is begonnen en dat betekent dat u geen BTW meer betaalt voor zonnepanelen op uw woning. Maar hoe zit dat precies? Wat valt er wel en niet onder deze 0% BTW-regeling? We zetten graag wat praktische informatie voor u overzichtelijk op een rij.

Zonnepanelen zonder BTW op uw woning

Een belangrijke voorwaarde voor de 0% BTW op zonnepanelen is alvast dat de zonnepanelen op of naast een woning liggen. Ook bijgebouwen bij de woning, zoals bijvoorbeeld een garage, vallen onder deze voorwaarde. In het vrij toegankelijke BAG-register van het Kadaster kunt u dit verifiëren.

Uw meterkast uitbreiden

Wilt u voor de zonnepanelen uw meterkast uitbreiden? Dan is het goed om te weten dat u voor één extra groep voor de zonnepanelen 0% BTW betaalt. Wilt u echter uw gehele meterkast vervangen? Dan betaalt u het normale BTW-tarief van 21%. Als u de gehele meterkast vervangt om de veiligheid van de installatie te waarborgen, kunt u deze BTW wel terugvragen.

Overige aanpassingen: wel of geen BTW?

Ook voor veel andere aanpassingen geldt dat u 21% BTW betaalt die u achteraf weer kunt terugvragen. Denk bijvoorbeeld aan het aanbrengen van vogelbescherming of andere dakaanpassingen.

Aanmelden bij de Belastingdienst

Bedraagt de omzet (het voordeel uit eigen gebruik en teruglevering) minimaal 1.800 euro op jaarbasis? Houdt u er dan rekening mee dat u zich dient aan te melden bij de Belastingdienst. Met inachtneming van de huidige energietarieven zullen de meeste installaties boven deze minimumgrens vallen.

Meer weten over 0% BTW op zonnepanelen?

Heeft u nog vragen of wilt u meer weten over de BTW-vrijstelling op zonnepanelen? Neemt u dan gerust contact op met Beter Duurzaam. We adviseren u graag!

terug naar overzicht