Financiering zonnepanelen

Er zijn verschillende vormen van financiering voor zonnepanelen mogelijk, maar wat is het verschil? Wat zijn de voordelen en nadelen van deze financieringen?

Financial lease

Een financiële lease is een financiering op een object waarbij de enige zekerheid het object zelf is. In een lease kunnen alleen roerende zaken gefinancierd worden, dus geen isolatie of dubbel glas. De annuïtaire financiering zorgt ervoor dat de maandtermijnen gedurende de looptijd gelijk zijn. Einde van de lease is het object van de klant (kleine vergoeding van EUR250,- voor overschrijven van juridische eigendomstitel). Omdat de klant het economische eigendom heeft, komt het object op de balans en schrijft het object ook af. De fiscale mogelijkheden zoals EIA, KIA, MIA of SDE++ zijn geheel voor de klant. De klant (of de leverancier, accountant etc) moet zelf zorgdragen voor de aanvraag van deze fiscale mogelijkheden of subsidies.

Financiële lease is de meest transparante financieringsvorm en heeft als belangrijkste voordeel dat het geen aanslag doet op de leencapaciteit van de onderneming.

Operational lease

Een andere vorm van lease is een operationele lease (ofwel huur). De klant huurt het objecten wordt géén eigenaar. De huurkosten worden in de Winst- en Verliesrekening verwerkt. De ondernemer mist de beschikbare fiscale voordelen en mogelijke subsidies. Voordeel is dat het lease niet op de balans komt (er wordt ook niet op afgeschreven) en dat hierdoor de ratio’s zich beter kunnen laten presenteren. Deze financieringsvorm biedt Beter Duurzaam niet aan.

Lening / Hypotheek

Het verschil met een lening/hypotheek is het onderpand. Voor een lening/hypotheek kunnen activa (debiteuren, voorraad, inventaris en gebouwen) worden mee verbonden voor de lening. Het aangaan van een lening zorgt ervoor dat de leencapaciteit van de onderneming wordt verminderd. Voor de toekomst zorgt dit ervoor dat de ondernemer minder kredietruimte heeft voor andere investeringen. Daarnaast is het verstandig om niet alle financieringen bij een zelfde bank onder te brengen, door spreiding is de onderneming financieel leniger en kan het makkelijker door slechtere tijden komen.

Eigen middelen

Wanneer er voldoende eigen middelen beschikbaar zijn, is het altijd een goed overweging om deze investering zelf te bekostigen. Het is een investering die zichzelf terugverdiend! Hierbij is het wel goed om af te wegen of het geld niet beter besteed had kunnen worden voor kern-activiteiten van het bedrijf. Geld kan het immers maar 1 keer worden uitgeven. Het klinkt cliché, maar Cash is King.

Kredietbeoordeling:

Beter Duurzaam kijkt als eerste naar het object (roerend). Belangrijk zijn merk, type, gewenste looptijd, toepassing etc Als 2 e is de kwaliteit van de klant belangrijk, immers een langdurige relatie wordt er aangegaan waarbij de ondernemer een schuld aangaat die terugbetaald moet worden. Een combinatie van beide zorgt ervoor of Beter Duurzaam een passend kredietakkoord kan aanbieden voor de klant.

Wat zijn de kosten van zonnestroom? (zonnepanelen kosten)

Wat is het budget voor SDE Subsidie?

Wat is het maximale SDE subsidiebedrag?

Wat is de oorsprong van de SDE Subsidie?

Hoe wordt de SDE Subsidie berekend?

Wat moet ik weten over SDE++ subsidie?

Ervaringen met Beter Duurzaam

Gerard Luchtenberg (5)

Goed advies en snelle levering. De communicatie achteraf kan wel wat beter maar ik ga ervan uit dat dat te maken heeft met de drukte.

Arjan Wildeman (5)

Een fijn bedrijf met goede service! Ze weten wat ze doen en leveren net werk af! Ook bij storingen doen ze hun best om het zo snel mogelijk te verhelpen! Een aanrader!

Richard van Asselt (5)

Aankoop, begeleiding en plaatsing van mijn zonnepanelen verliep tot volle tevredenheid. Hopelijk betreft het ook een duurzaam systeem, wat lang mee gaat. De rest moet de zon doen.

Ron van Herk (5)

Voor onze VvE vanuit 5 offertes gekozen voor Beter Duurzaam. Dit was een uitstekende keuze. Prima advies en goede begeleiding gedurende het proces van subsidie tot plaatsing.

Jan-Bart Zwanenburg (5)

Heldere, duidelijke uitleg van hun werkwijze, SDE subsidie aanvraag helemaal zonder zorgen overgelaten aan de mannen van Beter Duurzaam en gedurende het vervolgtraject alles waargemaakt wat besproken en beloofd is!

Freek van Hasz (5)

Nette en snelle offerte ontvangen met goed advies. Montage en uitvoering ook netjes en goed. Vakmensen!