Accu voor zonnepanelen

De voordelen van een accu voor zonnepanelen

Een accu voor zonnepanelen is bezig met een grote opmars. Dat is niet verrassend, want zo’n accu biedt volop voordelen. Met zo'n accu sla je de opgewekte zonne-energie op die je op dat moment niet direct nodig hebt. Zowel bedrijven als particulieren kunnen daar veel profijt van hebben. Belangrijke voordelen van een accu voor zonnepanelen zijn bijvoorbeeld:

• Prijsstabiliteit: bescherming tegen toekomstige prijsstijgingen
• Onafhankelijkheid van het (steeds zwaarder belaste) stroomnet

Wat kun je met een accu voor zonnepanelen?

Dit type accu’s is er in verschillende uitvoeringen, die variëren in bijvoorbeeld vermogen, capaciteit en grootte. Naast speciale accu’s voor particulieren zijn er ook speciale accu’s voor bedrijven. Er is dus altijd een accu die het best bij jouw bedrijf past. De accu kun je koppelen aan zonnepanelen. Wek je meer zonne-energie op dan je verbruikt? Dan kun je dit overschot met een accu voor zonnepanelen opslaan. Vervolgens kun je met deze opgeslagen energie twee dingen doen:

•   Op een later moment gebruiken

•   Terugleveren aan het net

Wij denken graag met je mee over hoe je deze mogelijkheden optimaal kunt benutten. Zo kun je maximaal rendement uit je accu halen.

De voordelen van een opslagbatterij

Het opslaan van energie in een accu voor zonnepanelen brengt verschillende voordelen met zich mee. Deze zetten we graag overzichtelijk voor je op een rij:

Meer balans in het stroomnet

Een opslagaccu zorgt voor minder onbalans in het elektriciteitsnetwerk. Zonnepanelen wekken overdag de meeste elektriciteit op, terwijl de vraag naar elektriciteit dan juist vaak laag is. De overproductie die hieruit ontstaat, kan leiden tot instabiliteit in het netwerk. Een accu voor zonnepanelen kan deze overproductie aan energie opslaan. De opslagen energie kun je later gebruiken, als de vraag hoger is. Dit zorgt voor meer evenwicht tussen de energieproductie en -consumptie, waardoor de efficiëntie van het elektriciteitsnetwerk verbetert.

Meer capaciteit

Het installeren van een opslagaccu kan helpen om de capaciteit van de aansluiting te vergroten. In gevallen waarin de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk beperkt is, is de hoeveelheid zonne-energie die kan worden verwerkt ook beperkt. Met een accu voor zonnepanelen kan overtollige energie worden opgeslagen. Zo kun je meer van je zelf opgewekte elektriciteit gebruiken.

Noodstroomvoorziening bij stroomuitval

Een opslagaccu kan ook fungeren als noodstroomvoorziening wanneer de stroom uitvalt. Bij stroomuitval kun je namelijk terugvallen op de energie die in je accu is opgeslagen. Belangrijke apparaten kunnen dus ook bij stroomuitval gewoon in werking blijven.

Prijsstabiliteit

Een accu voor zonnepanelen biedt bovendien een stuk prijsstabiliteit, ook op de lange termijn. Verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld vraag en aanbod, politieke gebeurtenissen en fluctuaties in de energiemarkt, kunnen ervoor zorgen dat elektriciteitsprijzen sterk kunnen variëren. Met zonnepanelen en een opslagaccu wek je je eigen energie op en word je dus minder afhankelijk - of zelfs onafhankelijk - van toekomstige prijsstijgingen.

Onafhankelijkheid

Over onafhankelijkheid gesproken: met een accu voor zonnepanelen vergroot je ook je algehele energieonafhankelijkheid. Zelf energie opwekken en opslaan maakt je namelijk minder afhankelijk van het openbare elektriciteitsnetwerk. Dit is vooral gunstig in gebieden waar aansluiting op het elektriciteitsnetwerk moeilijk of kostbaar kan zijn.

Verschillende merken accu's

Bij Beter Duurzaam kun je terecht voor een topkwaliteit accu voor zonnepanelen van verschillende merken. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste merken:

  • Tesla Blue Planet
  • Kiwatt
  • SolarEdge
  • Enphase
  • Huawei
  • KSTAR

Is een accu voor zonnepanelen rendabel?

Ben je benieuwd of zo’n accu rendabel is? Onze specialisten rekenen dit graag voor je uit. Afhankelijk van je situatie kan het ook interessant zijn om te kiezen voor een modulair systeem. Hiermee heb je flexibele mogelijkheden om je systeem op termijn met losse modules uit te breiden. Onder bepaalde omstandigheden kan zo’n modulaire accu een interessante investering zijn. Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies op maat!

Neem contact op voor maatwerk advies

Overweeg je een accu voor zonnepanelen en ben je benieuwd welke mogelijkheden het beste bij je passen? Neem voor vrijblijvend advies op maat gerust contact op met de specialisten van Beter Duurzaam. Wij denken graag met je mee en kunnen je naast advies ook ontzorgen in levering, installatie en onderhoud.